SBTi blijft een essentieel onderdeel van een robuust klimaatactieplan

Terug naar overzicht

Klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging die bedrijven dwingt om actie te ondernemen op verschillende fronten, zoals adaptatie, mitigatie en sociale rechtvaardigheid. Science Based Targets initiative (SBTi) is een toonaangevend wereldwijd initiatief dat bedrijven ondersteunt bij het formuleren van wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelstellingen, in lijn met het Akkoord van Parijs (mondiale opwarming beperken tot ruim onder de 2°C, liefst tot 1,5°C).

Recentelijk kwam SBTi in het nieuws. Sommige bedrijven trokken hun kortetermijndoelstellingen in, omdat deze in de praktijk niet haalbaar bleken te zijn. Daarnaast is er binnen SBTi een discussie gaande over de rol van CO2-compensatie in klimaatactieplannen. Hoewel CO2-compensatie theoretisch gezien de uitstoot neutraliseert, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat slechts een klein deel van de beoogde reductie daadwerkelijk wordt bereikt. Daarom richt BOVA ENVIRO+ zich liever op concrete CO2-reductiemaatregelen.

Het Science Based Targets-initiatief blijft voor BOVA ENVIRO+ een essentieel onderdeel van een robuust klimaatactieplan. SBTi biedt bedrijven niet alleen een duidelijke routekaart om ambitieuze doelstellingen te realiseren, maar verhoogt ook de geloofwaardigheid en transparantie. Samenwerking met stakeholders is cruciaal om scope 3 doelstellingen te behalen. Een effectief klimaatactieplan omvat volgende stappen:

1.      Opmaken van een Carbon Footprint (scope 1 t.e.m. 3);

2.      Identificeren van reductiemaatregelen op basis van reductiepotentieel, kosten en implementatieduur;

3.      Begeleiding bij implementatie reductiemethodes (ISO 50001, CO2-prestatieladder);

4.      Reductiedoelstellingen en maatregelen laten valideren door SBTi;

5.      Zorgen dat het klimaatactieplan breed gedragen wordt door alle medewerkers;

6.      Duidelijk communicatie, zowel intern als extern;

7.      Monitoring en, indien nodig, bijwerken van doelstellingen en maatregelen, ondersteund door technologische innovaties.  

Op deze vragen en meer biedt BOVA ENVIRO+ gepersonaliseerd advies, afgestemd op uw specifieke noden.

Terug naar overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Enkele projecten